Toskańskie crostini, maremmańskie tortelli z mięsnym ragu i parmezanem i tagliatelle alla boscaiola. Takie i inne przysmaki zaserwował w czasie Wieczoru Toskańskiego w „Villi Romantica” w Szklarskiej Porębie, szef kuchni i  właściciel starotoskańskiej restauracji - Remo Maestrii.

Organizatorem imprezy było Konsorcjum Serwisu Turystycznego Maremma Toscana (Consorzio Servizi Turistica Toscana), które wraz z gospodarzami „Villi Romantica” podjęło się prezentacji walorów turystycznych dwóch toskańskich gmin : Follonica i Scarlino w prowincji Grosseto we Włoszech.
Obie gminy położone są 80 km od Sieny i Pisy, 150 km od Florencji i 230 km od Rzymu. Follonica  leży  w Zatoce Słońca nad brzegiem wód Morza Tyreńskiego w bezpośrednim sąsiedztwie Wyspy Elba, natomiast na terenie Scarlino znajduje się Cala Violina – jedna z najpiękniejszych zatok w Europie. Strefa Górnej Maremmy Toscana, jak zachwalali delegaci: Stefano Cellini i Karolina Suchodolska, jest jedną z niewielu stref europejskich posiadającą największą ilość terenów zielonych i niezabudowanych. Region słynie z produkcji wyśmienitych win : Brunello di Montalcino, Sassicaia di Bolgheri, Morellino di Scansano czy Monteregio oraz oliwy z oliwek, serów pecorino, suszonej szynki prosciutto toscano i toskańskiej salami.
Dla  zaproszonych gości, głównie przedstawicieli biur podróży, tour operatorów i pracowników informacji turystycznych przygotowano materiały promocyjne w języku polskim, multimedialny pokaz regionu a przede wszystkim wyśmienite dania i toskańskie wino.
Impreza objęta została patronatem Burmistrza Miasta Szklarska Poręba.

więcej na www.cstmt.it