"Kulinarny Turystyczny Szlak - Kuchnia Polska" - nową atrakcją turystyczną regionu jeleniogórskiego. 

Autorem projektu jest Janusz Stańczyk, pomysłodawca wielu przedsięwzięć promujących polską kuchnię i kunszt polskich kucharzy m.in.: "Mistrzostw Polski w Grillowaniu" oraz "Festiwalu Kuchni Polskiej".  Realizacja tej najnowszej inicjatywy będzie polegać na prezentowaniu specjałów kuchni regionalnej, w wybranych obiektach hotelarsko-gastronomicznych w Kotlinie Jeleniogórskiej. Każdy obiekt będzie się specjalizował w jednym rodzaju kuchni regionalnej.

Janusz Stańczyk - Stworzenie "Kulinarnego Szlaku Turystycznego - Kuchnia Polska" ma być początkiem profesjonalnego programu promującego naszą narodową kuchnię, jako autentyczny, mocny i wiarygodny element marketingu narodowego.

Projekt ruszy 8 sierpnia br. w dniu św. Wawrzyńca - patrona kucharzy.

Do grupy obiektów realizujących projekt przystąpiły dotychczas:
* Hotel „Bornit”, Szklarska Poręba - kuchnia śląska,
* Hotel „Caspar”,  Jelenia Góra-Cieplice - kuchnia kresowa,
* Hotel „Jelenia Struga”, Kowary - kuchnia myśliwska,
* Hotel „Narcyz”, Świeradów Zdrój - kuchnia warmińsko-mazurska (w trakcie uzgodnień),
* Hotel „Pałac Wojanów”, Jelenia Góra - kuchnia dworska i wykwintna,
* Hotel „Szrenicowy Dwór”, Szklarska Poręba - kuchnia mazowiecka,
* Hotel „Szrenica”, Szklarska Poręba - kuchnia podkarpacka,
* Gospoda „Wedle Bucków”, Jelenia Góra-Jagniątków - kuchnia podlaska,
* Karczma „Przycup w Dolinie”, Dobromierz - kuchnia wielkopolska,
* Restauracja „Biathlon”, Szklarska Poręba - kuchnia huculska (w trakcie uzgodnień),
* Restauracja „Metafora”, Szklarska Poręba - kuchnia łódzka.

więcej  ZOBACZ TUTAJ